Asiantuntijatyö vastaan tekoäly

Viime aikoina on ollut eri medioissa keskustelua siitä, miten tekoäly tulee korvaamaan ihmiset useissa eri ammateissa ja etenkin asiantuntijatöissä.. Tämmöisenä keski-ikäisenä, itseään asiantuntijana pitävänä henkilönä, asia kiinnostaa, sillä työuraa pitäisi vielä saada tehdä noin kymmenen vuotta, ennen kuin voi harkitakaan siirtyvänsä edes sille vapaaehtoisellekaan varhaiseläkkeelle.

Voiko olla, että ennen tuota odotettua eläköitymistä joutuukin tekoälyn korvaamaksi ja siten vielä etsimään itselleen uuden ammatin?

Päätin ottaa härkää sarvista ja tutustua itse tekoälyyn. Valitsin kohteeksi ChatGPT 3.5 -tekoälyn, jonka kanssa pääsee keskustelemaan verkossa. ChatGPT on laajan kielimallin tekoäly (Large Language Model, LLM), jonka käyttö sujuu luontevasti keskustelun kautta.

”Tekoäly on ohjelmoitu informaatiolla, jonka kautta se on oppinut sanoja ja niiden merkitystä sekä sen, mitkä sanat ilmenevät useimmiten yhdessä.  Perustasolla ChatGPT toimii niin, että sille syötetään haluttu kysymys. Seuraavaksi se tulkitsee kysymyksen ja antaa sille opetetun datan perusteella asiaankuuluvan vastauksen. Kun ChatGPT:ltä kysytään kysymys, se analysoi syötetyn tekstin tarkoituksen ja tekstin sävyn sekä pyrkii muodostamaan vastauksen niiden perusteella.  Tekoäly oppii käydyistä keskusteluista ja tulee koko ajan tarkemmaksi. ChatGPT voi vastata nopeasti siltä kysyttäviin kysymyksiin, mutta se voi myös vastata jatkokysymyksiin sekä myöntää tekemänsä virheet”.  (https://www.koulutus.fi/artikkelit/mika-on-chatgpt-ja-mita-siita-pitaisi-tietaa-23286)

Keskustelun käynnistys on helppoa ja ChatGPT vastaa kysymyksiin nopeasti, selkeällä ja melko hyvällä suomen kielellä. Kun kysyn, mitä se tietää yrityskaupoista, saan vastaukseksi erilaisia teknisiä kauppamalleja, kuten liiketoiminta- tai osakekauppa, fuusio, LBO ja MBO. Kun kysyn yritysrahoituksesta, saan asiallisia vastauksia eri lainamuodoista ja niiden keskinäisistä eroavaisuuksista. Sitten menen itse asiaan ja aloitan kysymällä, miten tekoäly tunnistaa roolinsa ja kykynsä yrityskauppoihin liittyen.

”You: Kannattaako yrityskaupassa käyttää ChatGPT-palvelua?

 ChatGPT

Yrityskaupassa ChatGPT:n kaltaiset tekoälypohjaiset palvelut eivät yleensä korvaa asiantuntijapalveluita, kuten asianajajia, taloustiimejä tai muita erikoistuneita ammattilaisia. Tehtävät, joissa ihmisen osaaminen, harkinta ja kokemus ovat välttämättömiä, kuten oikeudelliset neuvot, strategiset päätökset ja neuvottelut, eivät yleensä ole tekoälypohjaisten palveluiden vahvuuksia.

ChatGPT ja muut vastaavat tekoälyratkaisut ovat hyödyllisiä informaation hankintaan, kieliprosessointiin ja perustietoihin vastaamisessa, mutta ne eivät ole suunniteltu korvaamaan ihmisen asiantuntemusta monimutkaisissa liiketoimintapäätöksissä.

Sen sijaan ChatGPT:ta voidaan käyttää esimerkiksi tiedonhakuun, yleisten käsitteiden selittämiseen tai kieliprosessointitehtäviin liittyen yrityskaupan valmisteluun. Kuitenkin kaikissa päätöksissä, jotka vaativat syvällistä ymmärrystä liiketoimintastrategiasta, lainsäädännöstä, verotuksesta ja muista liiketoiminnan näkökohdista, on suositeltavaa turvautua asiantuntijapalveluihin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ChatGPT ja vastaavat tekoälyratkaisut voivat toimia tukena ja lisäresurssina tiettyihin tehtäviin, mutta ne eivät korvaa asiantuntijoita yrityskaupassa”.

Vastauksesta päättelen, ettei tämä kyseinen tekoäly vaikuta tässä ajanhetkessä kovinkaan kiinnostuneelta allekirjoittaneen työstä. Päinvastoin se suosittaa käyttämään asiantuntijaa monimutkaisessa ja -ulotteisessa hankkeessa, kuten yrityskaupassa.

 

Voiko olla, että näitä töitä saa jatkaa tekoälystä huolimatta myös tulevina vuosina? Jatkan kyselyä entistä suoraviivaisemmin.

 

”You: Voiko ChatGPT korvata asiantuntijan yrityskaupassa?

 ChatGPT

Vaikka ChatGPT ja muut tekoälypohjaiset chatbotit voivat tarjota tietoa ja yleistä neuvontaa yrityskauppoihin liittyen, ne eivät voi täysin korvata asiantuntijaa monimutkaisissa kaupoissa. Yrityskauppoihin liittyy usein monia tunteisiin, luottamuksellisuuteen, neuvotteluihin ja yksilöllisiin olosuhteisiin liittyviä tekijöitä, jotka vaativat ihmisen harkintaa, kokemusta ja taitoa. Tässä muutamia syitä, miksi tekoäly ei korvaa täysin yritysvälittäjää:

  1. Ihmisten välinen vuorovaikutus: Yrityskaupat liittyvät vahvasti ihmisten välisiin suhteisiin ja vuorovaikutukseen. Sosiaaliset taidot, kuten neuvottelutaidot ja empatia, ovat olennaisia onnistuneessa yrityskaupassa.
  2. Tietosuoja ja luottamuksellisuus: Yrityskauppoihin liittyy usein herkkiä ja luottamuksellisia tietoja. Asiantuntijat ovat sitoutuneet tietosuojaan ja voivat paremmin hallita ja suojata näitä tietoja.
  3. Liiketoimintastrateginen näkemys: Ihmisen kokemus ja liiketoimintastrateginen näkemys voivat olla ratkaisevia yrityskaupan onnistumiselle. Asiantuntijat voivat tarjota arvokasta tietoa siitä, miten kauppa sopii ostajan tai myyjän strategiaan.
  4. Monimutkaiset oikeudelliset ja rahoitukselliset kysymykset: Yrityskaupat voivat sisältää monimutkaisia oikeudellisia ja rahoituksellisia näkökohtia, jotka vaativat erityisosaamista. Asiantuntijat voivat toimia yhteistyössä keskenään ja varmistaa, että kaikki nämä näkökohdat käsitellään asianmukaisesti.

Vaikka tekoäly voi tarjota tietoa ja automatisoida joitakin prosesseja, inhimilliset tekijät ja kokemus ovat edelleen tärkeitä yrityskaupoissa. Tekoäly voi toimia apuna tarjoamalla tietoa ja avustamalla tietyissä tehtävissä, mutta ihminen voi tarjota kokonaisvaltaisempaa tukea ja ymmärrystä monimutkaisissa liiketoiminta- ja neuvottelutilanteissa”.

Eipä ole lisättävää ChatGPT:n mietteisiin. Näitä samoja teemoja kerromme asiakkaillemmekin, miksi meidän asiantuntemusta kannattaa hyödyntääyrityskauppaprojekteissa.

Lisäksi olen varma siitä, ettei ChatGPT tai muukaan käytettävissä oleva tekoäly soita ja kerro juuri teidän erinomaisesta yrityksestänne etukäteen tunnistetuille, potentiaalisille ostajaehdokkaille. Sitä me teemme kohtien 1-4. lisäksi. Joten miten on, kääritäänkö hihat, yhdessä ja älykkäästi?

Sami Isopahkala

Kirjoittaja on PJ Maa Oy:n yritysjärjestelyiden parissa työskentelevä asiantuntija.

Lue myös

Mikä tekee yhtiöstä houkuttelevan ostokohteen?

9.9.2024

Sukupolvenvaihdos muulle henkilölle kuin sukulaiselle

23.8.2024

Onko tekoäly viemässä asiantuntijoilta työt ja valloittamassa maailman?

19.8.2024