Halusin tarttua Mikko Eskolan Yrittäjän Ytimessä –blogiin, jossa hän ottaa kantaa mitä ajankohtaisimpaan aiheeseen rahoitusmarkkinoilla.
”Alkavien yritysten on tällä hetkellä perustettava toimintansa omarahoitteisesti. Pankista on vaikea saada lainaa, jollei ole osoittaa, että yritystoiminta on kannattavaa ja kassavirta positiivinen. Pankit haluavat, että yritys suoriutuu koronmaksusta ja lainanlyhennyksistä. Asiaa voivat auttaa henkilökohtainen takaus tai muun tyyppiset vakuudet. Ei kuulosta houkuttelevalta”.
Tässä kiteytyy alkavan yrittäjän perusongelma. On hyvä liikeidea, kilpailukykyiset tuotteet ja palvelut mutta ei rahaa ja pankitkaan eivät anna lainaa ilman vakuuksia ja positiivista kassavirtaa.
”Viime aikoina on perustettu rakenteita, jotka rahoittavat alkavaa yritystoimintaa joko pelkästään lainan avulla tai sitten sekä lainalla että omistuksen kautta. Tällaista pankkien ulkopuolista yritysrahoitusta kutsutaan varjopankkitoiminnaksi. Euroopassa on arvioitu varjopankkien vastaavan 25 prosentista rahoituksen välittämisestä. Varjopankit eivät ole juridisessa mielessä pankkeja. Tyypillisiä toimijoita ovat esimerkiksi erilaiset rahastot, välittäjät ja rahoitusyhtiöt”.
Tämän lisäksi kannattaa etsiä yritys tai asiantuntija, joka mahdollistaa oikean tyyppisen ”sijoittajaporukan” ja joukon ”kanssasijoittajia”. Näillä henkilöillä olisi hyvä olla muutakin kuin rahaa. Muulla kuin rahalla tarkoitan kokemusta ja näkemystä yrittämisestä. Pirkanmaalla meillä on hyviä kokemuksia kanssasijoittajien hankinnasta ja alkavat yrittäjät ovat kokeneet saavansa keskustelukumppaneita ja apua toimintaansa. Kaiken lisäksi tämän kaltainen yhdessä tekeminen on myös hauskaa. Tämä ei kuitenkaan liity pelkästään alkavaan yritykseen vaan sama pätee jo toimivaankin yritykseen. Joskus kokenutkin yrittäjä tarvitsee apua keskustelukumppanin, suhteiden tai rahan muodossa.
Mikko Eskola sanoo:
”Ulkopuolisten sijoittajien tärkein kriteeri on ehdottomasti tiimi eli ne henkilöt, jotka vievät yritystä eteenpäin. Onko heillä riittävää osaamista, kokemusta ja taitoa kehittää yhtiötä suunnitelmien mukaan? Melko usein aloittelevassa yrityksessä on osaamista ja kokemusta tuotteesta. Se ei kuitenkaan riitä. Tällöin hallitustyön ja etenkin ulkopuolisten hallituksen jäsenten merkitys kasvaa. On helpompi hakea rahoitusta, kun on toimiva ja osaksi ulkopuolisista hallitusammattilaisista koottu hallitus.
Rahoituksen hakemisen perusasioita ovat hyvin ja huolella tehty liiketoimintasuunnitelma ja myyvä yritysesittely. Sijoittajia varten täytyy myös etukäteen arkistoida kaikki suunnitelmat, rahoituslaskelmat, patentit, sopimukset ja muut tärkeät dokumentit helppoon muotoon, jotta yrityksestä kiinnostuneet sijoittajat voivat niihin tutustua (due diligence) ennen sijoituspäätöksen tekoa”.
Tähän lisäisin mielelläni sen, mitä jo aiemmassa kirjoituksessani sanoin:
- Jos omat rahat eivät riitä ja hanke on mielestäsi hyvä, etsi kanssasijoittajia.
- Jos rahoitus ei kaikesta huolimatta onnistu, hanke ei ole hyvä.
- Hyviin hankkeisiin rahoitus löytyy aina.
Lähteet:
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/arkisto/blogeja/yrittajan-ytimessa/neuvoja-yrittajalle-joka-tarvitsee-rahaa