Huomasin, että yrittäjyyteni 10-vuotismerkkipäivä hurahti huomaamatta ohi jo vuosia sitten. Nyt kun mittarissa on 13 vuotta yrittäjän elämää, on hyvä hetki pohdiskella miksi päätin ryhtyä yrittäjäksi sekä mitä yrittäjyys ja erityisesti kasvuyrittäjyys minulle merkitsevät.
Oma yrittäjän urani alkoi vuonna 2007. Ostimme silloisen yhtiökumppanini kanssa osake-enemmistön yhtiöstä, johon siirryimme töihin. Oliko tavoitteena rikastua tai saada uusi työpaikka? Minulla oli tuolloin jo erittäin motivoiva työpaikka, ja rikastumisesta ei uskaltanut edes unelmoida. Motiivien täytyi siis olla jossain syvemmällä.
Tunnista yrittäjyytesi kunniahimon taso
Alusta asti yhtiökumppanilleni ja minulle oli selvää, että yrityksemme pitää kasvaa ja kehittää uusia toimintamalleja. Tämä lähtökohta ei ole kaikille yrittäjille itsestäänselvyys, eikä tarvitsekaan olla. Lähtökohdista riippumatta haluaisin kuitenkin haastaa jokaisen yrittäjän tunnistamaan itsessään yrittämisen kunniahimon tason, vision jota kohti yrittäjä haluaa yritystään kehittää.
Tavatessani aloittelevia yrittäjiä johdatan keskustelun yrittäjän omaan tahtotilaan. Jos yrittäjä ei tunnista itsessään kasvuyrittäjän ominaisuuksia ja ennen kaikkea tahtoa oman yrityksensä kasvattamiseen, miksi pitäisi tavoitella kasvua vastoin omia taipumuksia ja motivaatiota?
Monet ”Lifestyle-yritysten” omistajat tyytyvät ansaitsemaan itselleen mukavan elintason ja työllistämään muutaman henkilön. Tästä huolimatta haastan myös näiden yritysten omistajia astumaan askelen tai parikin mukavuusalueensa ulkopuolelle ja kasvattamaan liiketoimintaansa jo pelkästään varmistaakseen, että mukava elintaso jatkuu myös tulevaisuudessa.
Osa suurta kuvaa
Uskon, että kansantaloutemme voisi paremmin, jos nykyistä useammat yrittäjät olisivat kunnianhimoisempia liiketoimintansa suhteen. Suomessa kasvuyritysten osuus jää reilusti jälkeen muista Pohjoismaista. Meillä kasvuyritysten osuus koko yritystoiminnasta jää 9,5 prosenttiin, kun EU:ssa (28 jäsenmaata) kasvuyritysten osuus on keskimäärin 10,7 prosenttia. Muissa Pohjoismaissa luku on vielä huomattavasti EU:n keskimääräistä tasoa korkeampi.
Erinomaiset mahdollisuudet työllisyyden kasvuun – ja koko Suomen talouden hyvinvointiin – löytyvät kasvuyrittäjyydestä. Toivon, että Suomen hallitus sitoutuisi jatkossa tukemaan tätä tavoitetta kokonaisvaltaisemmin. On hyvä, että puhutaan yksityiskohdista, esimerkiksi arvonlisäveron alarajahuojennuksen liikevaihtorajan nostamisesta, mutta ne eivät nähdäkseni ole riittäviä, mikäli halutaan saada aikaan laajemman mittakaavan jatkuvaa positiivista muutosta.
Yrittäjyys ja kasvuyrittäjyys – mitä ne minulle merkitsevät?
Yrittäjyys on minulle tapa ajatella ja nähdä asioita. Olen sitä mieltä, että yrittäjyyttä lähdetään elämään, ei kokeilemaan. Kuten aikaisemmin kerroin, yrittäjäurani motiivi ei ollut uusi työpaikka tai raha, vaan tahto kehittää yritystäni mm. ideoimalla uusia toimintamalleja.
Kasvuyrittäjyys on enemmän kuin juhlapuheita, tunnuslukujen määrittämistä tai ilmoittautumista kasvuyrittäjäksi. Kasvu ei välttämättä tarkoita, että joka vuosi on asetettavat tarkat liikevaihdon kasvutavoitteet tai päätettävä kuinka monta uutta henkilöä palkataan. Kasvu voi tarkoittaa liiketoiminnan kehittämistä, minkä seurauksena voi olla liikevaihdon ja henkilöstömäärän kasvu.
Elintasosta tinkiminen ja saavutusten näyttäminen ei ole häpeä
Kasvuyrityksen kehitys perustuu uteliaisuuteen, rohkeuteen, tekemiseen, erehdykseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kasvuyrittäjä hyväksyy toimintaan liittyvät riskit – sen, että aina ei mene pelkästään hyvin tai pelkästään huonosti. Kasvuyrittäjä uskaltaa astua ulos mukavuusalueelta – ottaa ja kannustaa ottamaan riskejä. Hänelle tinkiminen omasta elintasosta yrityksen tilanteen niin vaatiessa ei tuo häpeän tunnetta. Puuropäivä silloin tällöin on ihan ok. Toisaalta hän uskaltaa avoimesti kertoa saavutuksista ja menestyksestä ja jakaa positiivisia asioita työkavereiden ja lähimmäisten kanssa. Silloin voidaan poksautella samppanjapullon korkkeja auki. Kasvuyrittäjä rakentaa ympärilleen osaajien verkoston, joka jakaa hänen tavoitteensa ja innostuksensa. Kasvuyrittäjä uskaltaa jakaa ajatuksensa myös kilpailijoiden kuullen.
Pois turha häpeä ja vaatimattomuus
Kun tunnistat itsessäsi yrittäjyyden kunnianhimon tason, pystyt suunnittelemaan yrityksesi kasvun ja kehityksen polun. Muista, että kaikki polut johtavat tavoitteeseen mutkitellen. On uskallettava kokeilla eri tienhaaroja ja väärien valintojen ei pidä antaa lannistaa. Anna uusille ideoille ja luovuudelle mahdollisuus jakamalla ajatuksesi ja tavoitteesi muiden kanssa. Muista, että ylä- ja alamäkien vaihtelu kuuluu yrittäjyyteen: älä häpeä vastoinkäymisiä, älä piilottele saavutuksia.
Petri Antila
Kirjoittaja on uskaltanut yrittää, innostunut ja syönyt puuroa.