Olen pohtinut, että milloin yrityksen jatkuvuutta olisi järkeä pohtia? Usein yritysten jatkuvuutta lähdetään miettimään vasta silloin, kun omistajien tai yhtiöiden johto lähestyy eläkeikää ja kovin into yhtiön kehittämisestä on loppunut jo aikapäiviä sitten. Monet yhtiöt ja näiden yrittäjät joutuivat COVID-vuosina vain pysyttelemään hengissä, koska olosuhteet olivat hyvin poikkeavat. Kun lopulta pandemian jälkeen saatiin ’hengitys tasaantumaan’, alkoi rytistä itänaapurimme toimesta ja lopulta energian hinta lähti jyrkkään nousuun. Näiden seurauksena inflaatio nousi erittäin korkealle. Normaaliin tilanteeseen ei siis vieläkään pk-yrittäjien näkökulmasta palattu.
Kuluva syksy onkin ollut minulle erityisen vilkasta aikaa, kun olen saanut käydä keskusteluja ikäisteni omistajayrittäjien kanssa. Nämä kahvipöytäkeskustelut ovat hyvin usein kääntyneet tuohon, että miten yrittäjä jaksaa laittaa yhtiönsä poikkeavien vuosien jälkeen taas uuteen vauhtiin, kun viimeiset kolme vuotta on jouduttu keskittymään vain liiketoimintojen ylläpitämiseen ja hengissä pysymiseen.
Monissa näissä yhtiöissä jatkuvuus on uhattuna, koska takit yrittäjillä alkavat olla tyhjinä. Innon oman bisneksen kehittämiseen olen havainnut monen yrittäjän osalta hiipuneen, sillä pari vuosikymmentä omia pääomia keränneet yhtiöt ’tuottavat’ yrittäjille riittävän tulotason henkilökohtaisella tasolla. Ei ole enää mitään pakottavaa syytä lähteä ottamaan seuraavaa kehitysloikkaa.
Edellä mainittuun soppaa tuovat oman lisänsä jokavuotinen marraskuun alun uutisointi. Vuotuisten verotietojen tultua julki, on eri medioissa paljon juttua verojen maksajista, ja tänä vuonna etenkin miten ne oli ’ansaittu’. Omalla kokemuksella voin sanoa, että leijonanosa näistä listoilla olevista henkilöistä on jakanut tätä yhteistä hyvää vuosikausien työnteolla työntekijöille, asiakkaille ja muille sidosryhmille. Tyyli, jolla marraskuussa näistä uutisoidaan, on painopisteeltään minun makuuni väärän sävyistä.
Omistajuudella on tärkeä merkitys koko yhteiskunnalle, myös pk-yrityksissä. Omistajien tavoitteiden toivoisi pysyvän yhtenevinä (ainakin osittain) kaikkien muiden sidosryhmien kanssa. Toivotaan, että tulevina vuosinakin äyritilastot pysyisivät korkeina, eivätkä kaikki verotettavat tulot karkaisi ulkomaille. Tämä tulee kuitenkin vaatimaan Suomessa sekä nykyisiltä että tulevilta yrittäjiltä paljon jaksamista ja intohimoa yrittäjyyteen.
Pekka Tammela
Kirjoittaja on PJ Maa Oy:n partneri ja erilaisten yritysjärjestelyiden parissa työskentelevä asiantuntija.