Ajankohtaista yrityskaupparintamalla 3.0

Tämä artikkeli on jatkoa aiemmalle marraskuussa 2023 kirjoitetulle julkaisulle ”Ajankohtaista yrityskaupparintamalla 2.0”.

Viimeaikaiset merkit viittaavat siihen, että yritysjärjestelyaktiviteetti on Suomessa asteittain piristymässä. Esimerkiksi 3J Partnersin tammikuussa julkaisemasta markkinakatsauksesta ilmenee, että yrityskauppojen lukumäärä kasvoi päättyneenä vuonna Suomessa noin 13 % verrattuna vuoteen 2023.

Päättynyt vuosi vaikuttaa tämän pohjalta olleen yllättävän vahva heikosta talousympäristöstä huolimatta. Kauppojen lukumäärällä mitattuna vain 2018 ja 2021 vuosina toteutettiin enemmän yrityskauppoja tarkasteltaessa 2018–2024 välistä ajanjaksoa (tilastot huomioivat tosin vain sellaiset enemmistö- ja vähemmistöjärjestelyt, joiden liikevaihto on tiedossa ja liikevaihto ylittää 1 MEUR). Tämä on jokseenkin yllättävää, sillä yritysjärjestelymarkkinan voisi olettaa kohtuullisen hyvin seuraavan taloussuhdanteiden kehitystä. On kuitenkin huomioitava, että tilastosta puuttuvat pienimmät yhtiöt sekä listayhtiöt, joiden osalta tilanne voi olla erilainen. Vaikka yrityskauppavuosi olikin tilanteeseen suhteutettuna isossa kuvassa melko hyvä, ovat kuitenkin pörssilistautumiset olleet käytännössä pysähdyksissä vuodesta 2022 alkaen.

Mielenkiintoista on, että Talouselämän yrityskauppatietokannan mukaan kahden viimeksi päättyneen vuoden yrityskauppamäärät ovat jääneet selvästi viimeisen 10 vuoden keskiarvoja alhaisemmaksi. Tämä ei ole linjassa 3J Partnersin markkinakatsauksen kanssa, mikä selittynee sillä, että Talouselämän tilastoissa on mukana myös pienemmät yrityskaupat (liikevaihto vähintään 0,5 MEUR). Näin ollen voidaan päätellä, että viime vuosien laskeneet kauppamäärät ovat erityisesti koskettaneet pienempiä yritysjärjestelyitä.

Mitkä sitten ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat yritysjärjestelymarkkinan positiivisiin näkymiin? Kaikki lähtee tietysti talousnäkymästä, jonka ennustetaan hiljalleen elpyvän muun muassa korkojen laskun ja työllisyystilanteen parantumisen seurauksena (PWC, Finnish M&A market update 2024). Epävarma talousnäkymä sekä viime vuosien aikana noussut korkotaso hidastaa usein investointihalukkuutta. Markkinakorkojen laskeva trendi sekä horisontissa siintävä talouskasvu vaikuttavat yritysjärjestelymarkkinan näkymiin positiivisesti. Vakaa talousympäristö tyypillisesti lisää investointiaktiviteettia, mikä puolestaan heijastuu myös yritysjärjestelyihin.

Rakentamisen poikkeuksellisen heikko markkinatilanne ei ole heijastunut yrityskauppa-aktiviteettiin. 3J Partnersin markkinakatsauksesta käy ilmi, että yrityskauppojen lukumäärällä (36 kpl) mitattuna viime vuosi oli rakentamisen toimialalla vahva ja selvästi keskimääräisten kauppamäärien yläpuolella. Valmistusteollisuus (57 kpl) sekä IT-palvelut (46) olivat vuonna 2024 kärkisijoilla kauppamäärissä. Teknologiavetoiset yhtiöt kiinnostavat sekä toimialan muita toimijoita että pääomasijoittajia ja trendin voidaan olettaa jatkuvan myös seuraavina vuosina. Valmistusteollisuuden korkeat kauppamäärät osoittavat, että vähän pääomaa vaativien liiketoimintojen ohella myös raskaammalla taseella operoivat yritykset kiinnostavat yrityskauppamarkkinalla.

Tilastoista selviää, että erityisesti viime vuoden viimeinen vuosineljännes oli hyvin vilkas toteutuneissa yritysjärjestelyissä. Tämä lupaa hyvää kuluvalle vuodelle, ja olemme myös PJ Maalla kollektiivisesti havainneet yrityskauppoihin liittyvien yhteydenottojen selkeän kasvutrendin viimeisten kuukausien aikana. Jos aihe on sinulle ajankohtainen, ethän epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Aleksi Ojanen

Kirjoittaja on PJ Maa Oy:n M&A Manager ja yritysjärjestelyiden ja yritysten arvonmääritysten parissa työskentelevä asiantuntija.

Lue myös

Onnistunut yrityskaupan integraatio

17.3.2025

Liiketoiminta vai osakkeet – kauppatapojen keskeisimmät erot

4.2.2025

Tekoäly ja tietoisuus, mitä pelkäämme?

28.1.2025

Ota yhteyttä

040 503 9009 (Pekka, HPJ)
044 577 0522 (Teemu, TJ)

yhteydenotto@pjmaa.fi

"*" näyttää pakolliset kentät

Haluan lisätietoa:
Ota yhteyttä