Hallitus ihan pihalla

Tuo lause on niin totta, mutta niinhän sen pitääkin olla. Itse huomaan tällä kokemuksella, että mitä enemmän hallitus käy pihalla, sen paremmin se voi tukea yritysjohtoa. Onko hallituksen sitten oltava pihalla kaikenlaisissa yhtiöissä, sitä en tiedä. Luultavasti ainakin pääosan hallituksesta tulee olla tähän joukkoon kuuluvia. Tarkoitan pihalla oloa lähinnä päivittäisistä rutiineista, normaaleista yhtiön asiakkuuksista, tuotteista, markkinasta ja talousluvuista yms. Näkemys laajenee helposti, kun yritysjohto kiireensä keskellä saa pysäyttäviä kommentteja ja ajatuksia eri näkökulmasta katsottuna.

Revenion johdossa olleen Salovaaran Olli-Pekan kanssa toimiessa muutoksen aiheet ja airueet tulivat ainakin osin hallitukselta. Muuttuihan Revenion konsernirakenne monialaisesta kannattavasta liiketoimintayhtiöstä terveysteknologiakonserniksi. Markkina löysi samalla yhtiön, vaikka Revenion helmi, ICare olikin kasvamassa monialakonsernin huomassa piilossa. Keskitimme voimavaramme yhteen toimialaan ja saimme overheadejä pois emoyhtiöstä, joiden aika kului aina konsernin huonoimman yhtiön kanssa. Ainahan siellä jotain säätämistä oli, kun yhtiöitä oli puolenkymmentä.

Kasvuyrityksissä tietenkin koko organisaation tulee haikailla pihalle omasta pienestä ruudustaan. Ruudun kasvaessa kasvuvauhdin pitäminen samalla kulmakertoimella tulee haastavammaksi. Kasvun pyrähdykset kun tulevat lähes aina yllättäen, vaikka älykkäässä organisaatiossa niihin ollaan varauduttu.

Fiksuveden hallituksessa onkin sitten oma hommansa johtaa. Hallitukseen kuuluvat Suomen johtavat ”pihalla olijat”; Firan Jussi Aho ja Taalerin Tero Luoma. Ykkösketjuna hyökkää innovatiivinen yritysjohto, joka liikkuu tätä uutta (olemassa olematonta) markkinaa etsien ja hakien ratkaisuja, joista asiakkaat eivät vielä ole edes tietoisia. Nykyasiakkaat kyllä tunnetaan hyvin, mutta asiakkuuksia laajennetaan uusilla palveluillamme jatkuvasti.

Markkinajohtajan hallituksen tulee olla pihalla siitä syystä, että se voi auttaa yhtiön luotaamisessa uusiin asiakkuuksiin ja markkinoihin. Monesti yhtiöt jäävät suojaamaan markkinaosuuksiaan ja reagoimaan kilpailijoiden tekemisiin tai tekemättä jättämisiin. Urallani olen nähnyt asiakastyytyväisyysraportteja, jotka edesauttavat usein pitämään yhtiöt omissa asemissaan tulevaisuutta peläten.

Pihalla olemiseni tulee jatkumaan pääosin Korona Investin partnerina. Maailmaa tulee nähdä nyt taas toisella katsantokannalla. Talouden jatkuva muutos aiheuttaa markkinalle aina muutoksia, joihin tarttumalla voivat yhtiöt päästä helpostikin ottamalla tilanne haltuun tai ainakin osaa siitä. Eli jos näet minut ”pihallasi”, ota hihasta kiinni keskustellaan miksi olen taas niin pihalla(si).

Pekka Tammela
puh. 0405039009

Lue myös

Yrityskauppojen määrät kasvussa

5.6.2024

Aiesopimus vai esisopimus – Miksi tällainen tarvitaan?

14.5.2024

Kenen käsiin luotan ystäväni ja elämäntyöni?

24.4.2024