Yrityksen myyminen on ehkäpä se yrittäjän isoin päätös, joka tulee jossain vaiheessa vastaan vääjäämättä. Myyntiprosessi ei tapahdu hetkessä, vaan siihen kuuluu monia vaiheita, jotka vaikuttavat lopulliseen kauppahintaan ja kaupanteon onnistumiseen. Valmistautumalla yrityskauppaan hyvissä ajoin erilaisin toimenpitein yrityksestä voidaan tehdä houkuttelevampi ostajille. Yrityksen myyntikuntoon laittaminen vaikuttaa myös positiivisella tavalla kauppahintaan. Tässä blogitekstissä käyn läpi, miten yrityksen myymiseen voi valmistautua.
Ensinnäkin on todella tärkeää miettiä tavoitteet yrityksen myynnille ja syyn, miksi olet myymässä? Onko esimerkiksi kyseessä siirtyminen eläkkeelle, uusi urapolku vai halu kasvattaa yritystä uuden omistajan avulla? On tärkeää myös pohtia ja miettiä vaihtoehtoja siihen, myydäänkö yhtiöstä enemmistö, vähemmistö vai luovutaanko omistuksesta kokonaan, ja onko tarkoituksena tehdä kauppa osakekauppana vai myydä yhtiön liiketoiminta.
Yrityksen taloudellinen suorituskyky ja nykyinen taloustilanne ovat aivan keskeisiä asioita, jotka vaikuttavat yhtiön arvoon ja kauppahintaan. Onkin todella tärkeää varmistaa ennen myyntiprosessiin ryhtymistä, että yhtiön kirjanpito on ajan tasalla ja asianmukaisesti järjestetty, ja että kaikki keskeinen taloudellinen dokumentaatio on helposti saatavilla, jotta yhtiön taloudellinen suorituskyky voidaan osoittaa lukujen kautta. Yhtiön tasetta on myös tarpeen mukaan hyvä keventää ylimääräisistä liiketoimintaan kuulumattomista omaisuuseristä hyvissä ajoin ennen järjestelyn toteuttamista. Usein taseeseen kertyy ajan kuluessa ylimääräistä varallisuutta, josta potentiaalinen ostaja ei ole kiinnostunut maksamaan. Tällaisia omaisuuseriä ovat esimerkiksi yrittäjän henkilökohtaisessa käytössä olevat erät, kuten auto tai lomamökki sekä yhtiön muut sijoitukset, jotka olisi hyvä myydä tai tarvittaessa eriyttää toiseen yhtiöön, jotta myytävä yhtiö olisi houkuttelevampi ostajalle. Yhtiö voi myös optimoida talouttaan ennen myyntiin ryhtymistä erilaisin keinoin, joiden tarkoituksena on parantaa erityisesti yhtiön kassavirtaa. Lähtökohtaisesti ostaja hakee ennen kaikkea ennustettavaa ja vakaata kassavirtaa, jonka yhtiö pystyy tuottamaan myös tulevaisuudessa. On tärkeää, että yhtiön nykyinen taloudellinen suorituskyky kuvastaa liiketoiminnan vakaata tasoa ilman ylimääräisiä kikkailuja, sillä usein nämä, etenkin lyhyellä aikavälillä tehdyt, optimoinnit vain herättävät ostajassa kysymyksiä.
Yrityksen arvon määrittäminen on kriittinen vaihe myyntiprosessissa. Arvonmäärityksen avulla saat realistisen kuvan siitä, millaista kauppahintaa voit odottaa. Tässä on hyvä käyttää apuna asiantuntijoita, jotta saat mahdollisimman realistisen arvon yhtiöllesi senhetkisessä markkinatilanteessa. Teemme PJ Maalla yrityskauppojen ohella myös yritysten arvonmäärityksiä.
Tärkeää on myös viimeistään myyntiprosessin aikana varmistaa yhtiön avainhenkilöiden sitouttaminen yhtiöön. On tärkeää määritellä avainhenkilöiden toimenkuvat sekä roolit ja vastuut, jotta näistä osataan myös kertoa uudelle omistajalle. Keskeistä on myös varmistaa, että avainhenkilöt ovat sitoutuneita jatkamaan uuden omistajan alaisuudessa ja tärkeää onkin hyvissä ajoin neuvotella kriittisten avainhenkilöiden kanssa jatkosta yrityskaupan jälkeen.
Muita keskeisiä myymiseen valmistautumisen keinoja on varmistaa, että keskeiset juridiset sopimukset, kuten vuokrasopimus, toimittaja- ja asiakassopimukset ovat olemassa ja mielellään kirjallisina. Tämä helpottaa DD-tarkastuksen tekemistä, kun kaikki tärkeät sopimukset ovat helposti saatavilla ja toimitettavissa ostajalle. Tärkeää on myös pitää huolta verojen maksusta ajallaan niin, että verovelvollisuus on selkeä ja osoitettavissa ostajalle. Epäselvyydet verotuksessa voivat vähentää ostajan luottamusta.
Yrityksen myyminen ja omistajanvaihdoksen toteuttaminen on kokonaisuudessaan pitkä prosessi ja valmistautumalla myyntiin hyvin taataan mahdollisimman suoraviivainen myyntiprosessi. Hyvä valmistautuminen ei ainoastaan tee yrityksestä houkuttelevampaa ostajille, vaan varmistaa myös, että kauppa sujuu mahdollisimman sujuvasti ja että saat yrityksestäsi sen arvon mukaisen hinnan. Suositeltavaa on käyttää asiantuntijoiden apua myyntiprosessin aikana, jotta saat tarvittavan avun ja onnistuneen lopputuloksen.
Kirjoittaja on PJ Maa Oy:llä erilaisten yritysjärjestelyiden parissa työskentelevä asiantuntija.