Tässä kirjoituksessa pyritään raapaisemaan pintaa siitä, millainen yhtiö on kiinnostava ja houkutteleva ostokohde. Teksti on kirjoitettu ostajan hattu päässä, mutta toisaalta samankaltaiset ominaisuudet tekevät yhtiöstä monesti myös myyjän näkökulmasta houkuttelevan myyntikohteen. Toimialat luonnollisesti poikkeavat toisistaan paljon yritysostoaktiiviteetin ja kiinnostavuuden suhteen. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus kuitenkin nimenomaisesti syventyä yhtiökohtaisiin ominaisuuksiin. Yritysostokohteen kiinnostavuutta lisääviä ominaisuuksia on luonnollisesti paljon, mutta olen havainnut, että tietyt tekijät usein yhdistävät houkuttelevia ostokohteita.
Ehdottomasti tärkein asia on mielestäni yhtiön liiketoiminnan laatu ja kilpailukyky. Laatu ei välttämättä ole yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti mitattavissa oleva ominaisuus, mutta usein laadukkaita yhtiöitä yhdistää vahva taloudellinen suorittaminen mielellään mahdollisimman pitkältä aikaväliltä. Viitteitä yhtiön kilpailukyvystä ja mahdollisista kilpailueduista on monessa tilanteessa mahdollista löytää yhtiön luvuista: kohdemarkkinaa ja relevantteja kilpailijoita nopeampi kannattava kasvu usein kuvastaa sitä, että yhtiö tekee jotain paremmin kuin kilpailijat keskimäärin. Markkinataloudessa tämä ei pidemmällä aikavälillä ole mahdollista, ellei yhtiöllä ole joitakin kilpailuetutekijöitä. Vahvasti kasvava hyvällä kannattavuudella ja pääomantuotolla varustettu yhtiö on lähes poikkeuksetta houkutteleva ostokohde ja vielä sitäkin kiinnostavampi, jos yhtiöllä on lisäksi jotain kilpailijoista poikkeavaa osaamista tai asiantuntijuutta.
Kannattavuuden lisäksi erityisesti pääomasijoittajat kiinnittävät usein huomiota yhtiön kassavirtaprofiiliin. Yhtiö voi olla tulospohjaisesti kannattava, mutta liiketoiminta vaatii valtavat vuosittaiset korvausinvestoinnit ja / tai liiketoiminta sitoo merkittävästi käyttöpääomaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuloslaskelmalla yhtiö näyttää kannattavalta, mutta tuloksesta merkittävä osa joudutaan investoimaan takaisin liiketoimintaan. Näin ollen samalla tulostasolla yhtiön omistajille realisoituva voitonjako voi olla merkittävästi pienempi kuin sellaisessa liiketoiminnassa, joka ei juurikaan sido pääomaa tai vaadi isompia investointeja. Liiketoiminnan kasvattaminen ja kasvuinvestoinnit ovat tietysti asia erikseen.
Yhtiön laatuun linkittyy vahvasti se, kuinka yhtiötä on johdettu ja hoidettu. Tähän liittyy esimerkiksi työntekijöiden tyytyväisyys ja muut ESG-asiat. Henkilöstön hyvinvointiin ja tyytyväisyyteen panostamalla voidaan varmistaa, että yhtiö on elinvoimainen myös tulevaisuudessa. Osaava ja ammattitaitoinen henkilöstö on yhtiön ehdottomasti keskeisin resurssi, vaikka henkilöstön rooli vaihteleekin liiketoiminnan luonteen mukaisesti. Esimerkiksi asiantuntijavetoisissa liiketoiminnoissa yhtiön henkilöstöllä on kriittinen rooli ja yhtiön arvo kulminoituu valtaosin henkilöstön työpanokseen sekä asiantuntijuuteen. Vahvat tulokset työtyytyväisyysmittauksissa ja alhainen työntekijöiden vaihtuvuus voivat esimerkiksi olla ostajalle positiivisia signaaleja.
Hyvin hoidetun yhtiön tunnusmerkkeihin liittyy usein myös se, että vaadittavat velvollisuudet ja vastuut sekä niihin liittyvä raportointi on järjestetty asianmukaisesti. Se, että esimerkiksi lupa-asiat on kunnossa ja vastuullisuusteemat huomioitu asianmukaisesti, lisännee todennäköisyyttä sille, että yhtiötä on muutenkin johdettu ammattimaisesti. Lisäksi se vähentää yritysostoon liittyvää riskiä, koska todennäköisyydet myöhemmin paljastuville ikäville yllätyksille ovat pienemmät. Mikäli edellä mainitut asiat eivät ole kunnossa, yhtiön maine kärsii. Yritysoston mielekkyyttä lisäävä tekijä voi myös olla se, että yhtiö toimii sellaisessa liiketoiminnassa, mikä nähdään yleisesti yhteiskunnan kannalta positiivisia mielikuvia herättävänä ja toimialaan ei liity olennaisia riskejä esimerkiksi sääntelymuutoksille.
Avainhenkilöriski on yksi yrityskauppojen keskisimmistä riskitekijöistä. Tätä riskiä ostajat pyrkivät hallitsemaan muun muassa sitouttamalla yritysostokohteen avainhenkilön tai avainhenkilöt osaksi ostavaa organisaatiota. Yritysoston näkökulmasta tietysti optimaalisinta on, jos yhtiön liiketoiminta ei ole erityisen riippuvaista nykyisestä omistajayrittäjästä tai nykyisistä omistajayrittäjistä. Tämä pienentää yhtiön ja liiketoiminnan jatkuvuuteen liittyvää riskiä olennaisesti. Monet yritykset henkilöityvät erityisesti alkuvaiheessa voimakkaasti omistajayrittäjään, mitä olisi hyvä pyrkiä asteittain pienentämään esimerkiksi täsmärekrytointien avulla. Yhtiön henkilösidonnaisuuksiin liittyvää riskiä ei ole mahdollista eliminoida yhdessä yössä, minkä takia se tulisi aloittaa hyvissä ajoin. Yritysostajat pyrkivät hallitsemaan avainhenkilöihin liittyviä riskejä esimerkiksi sitouttamalla myyjäosapuolen avainhenkilöitä ostajayhtiöön työvelvoitteen ja / tai osakeomistuksen kautta.
Laadukkaista yhtiöistä ovat monesti kiinnostuneita niin pääomasijoittajat kuin teolliset ostajaehdokkaat. Näistä yhtiöistä syntyy usein huutokauppatilanne ja tästä syystä arvostustasot kohoavat usein verrattain korkeiksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että pidemmällä aikavälillä on ehdottomasti järkevämpi ostaa laadukas yhtiö hieman korkeampaan hintaan kuin keskinkertainen yhtiö kohtuulliseen hintaan. Yritysostolla luotu arvo tyypillisesti kumuloituu pitkällä aikavälillä. Keskustelemme PJ Maan tiimin kanssa mielellämme, että millainen yhtiö olisi teille houkutteleva ostokohde.
Kirjoittaja on PJ Maa Oy:n M&A Manager ja yritysjärjestelyiden ja yritysten arvonmääritysten parissa työskentelevä asiantuntija.