Miksi yrityksen myyntiprosessi on hyvä aloittaa ajoissa?

Usein odotukset ja todellisuus eivät kohtaa sen suhteen, kuinka nopeasti yrittäjä voi luopua sekä yrityksen omistuksesta että työskentelystä yrityksessä.

Ensinnäkin, varsinainen yrityksen myyntiprosessi vaatii aikaa. Joskus enemmän, joskus vähemmän, mutta prosessi ei ole lähes ikinä erityisen nopea huolellisesti toteutettuna. Jo pelkästään kaupan tekninen toteutus kuten due diligence -tarkastus ja kauppakirjaneuvottelut kestävät yleensä useita kuukausia, vaikka ostaja olisikin jo olemassa ja kauppahinnastakin olisi sovittu alustavasti. Jos myyntiprosessi aloitetaan valmistautumisesta ja sen jälkeen tapahtuvasta ostajien etsinnästä, voi myyntiprosessi kestää vuoden tai enemmänkin. Välillä markkinatilanne tai näkymät voivat olla sellaisia, että joillakin toimialoilla ei tehdä lähes ollenkaan yrityskauppoja, joka voi entisestään viivästyttää prosessia.

Itse myyntiprosessin vaatiman ajan lisäksi, yrityksen myyminen harvoin tarkoittaa vielä päivittäisestä toiminnasta sivuun astumista. Usein ostaja tarvitsee myyjää jatkamaan liiketoiminnan palveluksessa vielä omistajanvaihdoksen jälkeenkin – joskus lyhyen ajan ja joskus jopa vuosia. Ajanjakson pituus ja sitouttamismekanismi riippuu useista tekijöistä, kuten yrittäjän roolista, ostajan kyvykkyyksistä ja tarpeista sekä liiketoiminnan luonteesta. Yrittäjän sitoutuneisuudella voi olla myös merkittävä vaikutus kauppahintaan, joten liian myöhään aloitettu prosessi voi johtaa huonompiin ehtoihin.

Yrittäjän on myös järjestettävä riittävästi aikaa myyntiprosessiin osallistumiselle. Kun prosessi on aloitettu riittävän ajoissa, se mahdollistaa huolellisen valmistautumisen ilman, että se vie yrittäjän keskittymistä liikaa liiketoiminnan operatiivisista tehtävistä. Liian kiireellä aloitettu myyntiprosessi voi johtaa siihen, että yrittäjä joutuu venymään liikaa tasapainoillessaan myyntiprosessin ja liiketoiminnan vaatiman ajan välillä.

Edellä mainittujen lisäksi yrittäjän on hyvä jättää aikaa luopumisesta valmistautumiseen, tarkoittaen sekä yrittäjän henkistä valmistautumista, että asioiden järjestelemistä yrityksessä. Jos ajateltu luopumisajankohta häämöttää vuosien päässä, omistajalla on aikaa tehdä toimenpiteitä, jotka lisäävät yrityksen houkuttelevuutta ostokohteena. Mikäli houkuttelevuuteen vaikuttavat asiat kiinnostavat laajemmin, suosittelen lukemaan kollegani Aleksin ansiokkaan blogin kyseisestä teemasta.

Mitä prosessin aloittaminen sitten tarkoittaa?

Ensimmäisenä asiana on, että omistajat pysähtyvät ajattelemaan mahdollista myyntiä. Tämä vaihe ei välttämättä vaadi keskustelua kenenkään kanssa, vaan omistajien olisi hyvä muodostaa itselleen ajatus siitä, milloin ja miten he haluaisivat mahdollisesti luopua omistuksesta ja operatiivisesta roolista. Vuoden päästä? Kolmen vuoden päästä? Viiden vuoden päästä? Kauanko haluan jatkaa kokoaikaisena? Entä osa-aikaisena? Miltä ajatus työsuhteessa olemisesta tuntuu? Tarvitseeko tilalleni palkata joku? Voisiko joku yrityksen sisältä ottaa enemmän tehtäviäni hoidettaviksi jo nyt? Miltä ylipäänsä ajatus yrityksen myymisestä ja omistuksesta luopumisesta tuntuu? Olisinko valmis siihen muutaman vuoden päästä vai jo nyt? Mihin suuntaan toivoisin liiketoimintaa vietävän sen jälkeen, kun en enää itse omista sitä?

Mitä lähemmäksi tullaan sitä ajanhetkeä, jolloin yrityksestä luopuminen tulee ajankohtaiseksi, sitä tärkeämpää asiasta on keskustella myös muiden kanssa. Jos ajatus myymisestä tuntuu vielä melko kaukaiselta, asiasta voi vaikka keskustella jonkun luotetun henkilönsä kanssa – yrittäjäkaverin, tilintarkastajan tai vaikka perheenjäsenen. Mikäli omistuksesta ja operatiivisesta toiminnasta irtautuminen on ajankohtaista muutaman vuoden sisällä, asiasta voisi olla hyödyllistä keskustella jo asiantuntijankin kanssa, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Arttu Urkko

Kirjoittaja on PJ Maa Oy:n partneri ja erilaisten yritysjärjestelyiden parissa työskentelevä asiantuntija.

Lue myös

ESG Due Diligence – Vaikutus yrityskaupan onnistumiseen ja yrityksen menestykseen

10.1.2025

Lukemista vuoden vaihteeseen – Puolivuosikatsaus edellisiin blogikirjoituksiin

20.12.2024

Yrityksen myynti tulossa – miten se koskettaa hallitusta?

4.12.2024

Ota yhteyttä

040 503 9009 (Pekka, HPJ)
044 577 0522 (Teemu, TJ)

yhteydenotto@pjmaa.fi

"*" näyttää pakolliset kentät

Haluan lisätietoa:
Ota yhteyttä